Förra sommaren, på en yogafestival i Frankrike, bad jag en 83-årig gammal yogi om ett råd på kärlekens område. Det svar jag fick – vänta 40 dagar med att bli förälskad – var överraskande och det bästa råd han hade kunnat ge mig. Det rådet bidrog starkt till den vackra start jag och Jakob fick på vår relation.

Jag tar det från början. Mitt livs kärlekshistorier har präglats av att jag har blivit handlöst förälskad i män, och oreflekterat har kastat mig in i nya relationer. Några gånger har det gått bra, ja till och med riktigt bra. Andra gånger har det lett till mindre katastrofer på det privata planet.

Efter en separation för ett och ett halvt år sedan grunnade jag mycket över hur jag skulle kunna ta kontrollen över mitt kärleksliv, och på ett mycket mer medvetet sätt välja en partner?  Detta var också den fråga jag ställde till den gamle yogin.

Hans svar överraskade mig: Vänta i 40 dagar innan du blir förälskad. Hur ska det gå till? var min första tanke. Hur ska jag kunna kontrollera mina känslor, det har ju inte gått så bra hittills? Dessutom heter det ju ”falling” in love av en orsak.

Men efter lite funderande var jag villig att anta utmaningen. Dessutom har jag många gånger praktiserat 40-dagarsregeln, på yogamattan, med goda resultat. Jag har upplevt kraften i att göra en meditation eller ett yogapass i 40, 90 eller 120 dagar, i att medvetet och uthålligt genomföra en förändring.

Inom yogan säger vi att det tar …

  • 40 dagar att förändra en vana
  • 90 dagar att befästa en ny vana
  • 120 dagar att göra den nya vanan till en del av dig
  • 1000 dagar att bemästra den nya vanan fullständigt

För mig har dessa regler varit starkt kopplade till det jag gör på yogamattan. Men yoga handlar minst lika mycket om våra handlingar i vardagen.

En kort tid efteråt mötte jag Jakob på en dejtingsajt. Vi fann varandra direkt, men jag hade den gamle yogins råd i bakhuvudet och lyckades faktiskt väntade 40 dagar innan jag tillät mig själv att bli förälskad, 40 dagar med ett intensivt messande.

När de 40 dagarna hade gått bestämde vi oss för att träffas. Vid det laget kända jag kände mig lugn och trygg i att det vi höll på att utveckla tillsammans var rätt, och den känslan har hållit i sig och förstärkts efter 90 och 120 dagar. Så nu siktar vi på 1000 dagar för att bemästra vår kärlek 😊

/Eva